Kepçe Kulak Estetiği
Kepçe kulak estetiği, terimsel olarak otoplasti; kulakların boyutunu, şeklini ve konumunu değiştirmeye yönelik bir operasyondur. Her yaşta uygulanabilen bu operasyonların genellikle küçük yaşlarda yapılması daha iyi sonuç verir. Çünkü bu dönemde kıkırdağa şekil verilmesi daha kolaydır.
Kepçe Kulak Nedir?
Kişinin kulağı, kafasından dışarı doğru normalden daha dik bir biçimde uzanıyorsa, özellikle arkadan veya karşıdan bakıldığı zaman belirgin olarak fark ediliyorsa bu duruma ‘kepçe kulak’ denir. Farklı tiplerde gözlemlenen bu rahatsızlığın görülme sıklığı %5 civarındadır.
Doğumsal bir anomali olan kepçe kulak sorunu, doğuştan gelen ve en sık görülen kulak deformiteleri arasındadır. İşitme fonksiyonunu olumsuz etkilemez. Fakat yukarıda da bildirildiği gibi fiziksel açıdan nahoş bir görüntüye sebep olur.
Tek kulakta olabileceği gibi, iki kulakta da ortaya çıkabilir. Hiçbir sağlık problemine yol açmaz. Fakat kötü bir görüntü meydana getirir, kişinin özgüvenini zedeler. Maalesef kepçe kulak görünümü nedeniyle birçok insanın toplumda alay konusu edildiği bir gerçektir. Bu da hâliyle psikolojik sorunları beraberinde getirir.
Kepçe Kulak Neden Olur?
Bu deformiteyi oluşturan iki problemden söz edebiliriz. Kulak kepçesinde yer alan ‘antiheliks’ isimli kıvrmın tam olarak gelişmemesi buna neden olabilir.
Diğer bir sebep, kulak kepçesinin iç kısmında bulunan konkal kıkırdağın normalden fazla gelişmiş olmasıdır. Bu iki durum birlikte veya tek başına gerçekleşerek kepçe kulak görünümüne yol açar.
Kepçe Kulak Ameliyatı
Kepçe kulak tedavisi cerrahi yöntemle yapılır. Bu operasyon ‘otoplasti’ olarak da adlandırılır.
Ameliyattan istenen sonucun alınabilmesi için, operasyondan önce ayrıntılı muayene yapılmalı ve sorunun nedeni tespit edilmelidir.
Kulak kepçesi bebeklikten itibaren gelişimini sürdürür ve 4-5 yaşlarında takriben %80 oranında tamamlanmış olur. 10 yaşında ise nihai noktaya ulaşır.
Kepçe kulak görüntüsü çocukla dalga geçilmesine sebebiyet verebileceğinden bu problemin erken yaşta düzeltilmesi gerekir. Bu nedenle otoplasti ameliyatı genellikle okul döneminde uygulanır.
Kepçe Kulak Ameliyatı Neden Yapılır?
Kulakların başa göre orantısız bir şekilde büyük olması, kafa ile kulak arasındaki mesafenin uzak olması gibi durumlarda otoplasti uygulanır. Yahut kişi önceden bir kulak ameliyatı geçirdiyse ve sonucundan memnun değilse bu durum kepçe kulak ameliyatıyla çözüme kavuşturulabilir.
Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Bu operasyon tek kulağa uygulanabileceği gibi, iki kulağa birden de yapılabilir. Küçük çocuklarda gerçekleştirilecekse her zaman genel anestezi yöntemine başvurulur. Fakat daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde sedasyon (sakinleştirici ilaçlar) veya lokal anestezi kullanılabilir.
Operasyonda kıkırdak doku yumuşatılır ve açının doğru bir biçimde konumlanması sağlanır. Fazlalık dokular çıkarılır.
Kepçe kulak estetiği birden fazla yöntemle yapılabilir. Örneğin şekil verme işlemi kıkırdaklardaki dikişler yardımıyla sağlanabilir. Ya da kıkırdaklar zayıflatılır veya kısmen çıkarılır.
Erken yaşlarda kıkırdaklar oldukça yumuşak bir yapıdadır. Bu yüzden dikişlerle şekil verme uygulaması daha fazla tercih edilir. İleri yaştaki bireylerde diğer tekniklerden faydalanılabilir. Eğer kepçe kulak görünümü kıkırdağın aşırı gelişmiş olmasından kaynaklanıyorsa bir miktar kıkırdak alımı yapmak gerekebilir.
Klasik yöntemde kulağın arkasından biraz deri alınır ve kıkırdak, dikişler vasıtasıyla şekillendirilir. Ameliyat ortalama 1-2 saat sürer. Bu operasyonun lazerle veya ip yöntemiyle gerçekleştirilmesi de mümkündür. Lazerle kepçe kulak estetiği dikiş atılmadan ve kesi yapılmadan uygulandığı için pansumana ihtiyaç yoktur. Ayrıca kanama, şişlik ve morarma görülmez.
Ameliyatsız Kepçe Kulak Tedavisi
İlk 6 hafta içinde yenidoğanların kulak kepçesine kalıplarla ya da bandajlarla şekil vermek mümkündür. Bu problem çocukta doğumsal olarak mevcutsa veya kulak kepçesinin katlanması ve benzeri görsel sorunlar varsa bantlama uygulamasıyla düzeltilebilir. Fakat 6. Haftadan sonra bu yöntemlerin başarı şansı azalır.
Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası
Operasyondan sonra hastanın fazla ağrısı olmaz. Gerekirse basit ağrı kesiciler kullanılabilir.
Ameliyatın ardından kulakların üzerine bandaj uygulanır. Bu, ihtiyaç duyulursa birkaç kez değiştirilir ve bir hafta sonra alınır. Kendiliğinden erimeyen dikişler kullanıldıysa bunlar da ilk kontrol sırasında alınır.
İyileşme sürecinde alkol ve sigaradan uzak durmak, dengeli beslenmek önemlidir. Ayrıca kulakları baskıdan korumak gerekir. Bunun için hasta yan yatarak uyumaktan kaçınmalı; baştan geçmeli dar kıyafetler yerine düğmeli veya yakaları gevşek giysiler giymeyi tercih etmelidir.
Hasta, yatarken kafa bandı veya bandaj kullanmalı; buna 1 ay boyunca devam etmelidir. Doku iyileşmesi yaklaşık 2 ay içinde tamamlanır. Fakat kulaklara dikiş yöntemiyle şekil verilen operasyonlarda kulak kepçesinin oturması 6 ayı bulabilir.
Ameliyat sonrası kulakların yapışık görünmesi muhtemeldir. Fakat bu zamanla düzelecek, kişi ideal görüntüye kavuşacaktır. Kulağın arkasında bulunan olukta iz kalır. Ancak bu, dışarıdan belli olacak kadar büyük değildir.
Kepçe Kulak Ameliyatı İyileşme Süreci
1-3 gün istirahat etmek önerilir. Bundan sonra kişinin okuluna veya işine dönmesi mümkün olabilir. Fakat önce doktora danışmak en sağlıklısıdır.
Ameliyatın ardından şişlik oluşması normaldir. Bu, 3. haftadan sonra hızla hafiflemeye başlayacaktır. Kulak, yaklaşık 6. Ayda son şeklini almış olacaktır.
Kepçe Kulak Estetiği Riskleri
Düşük riskli ameliyatlardan biri olan otoplasti sonrası genellikle ciddi komplikasyonlar görülmez. Fakat bazen ameliyat yapılan bölgede hematom yani kan toplanması oluşabilir. Enfeksiyon da bir başka risk olarak gösterilebilir. Bunlar basit tedavilerle ortadan kaldırılabilir.
İlerleyen dönemde kepçe kulak görünümünün tekrarlaması veya kulaklarda asimetri oluşması muhtemeldir. Fakat bu risk operasyon öncesi ayrıntılı değerlendirme ve uygun cerrahi yöntemlerle en aza indirilebilir. Böyle bir problemle karşılaşılması durumunda yeniden cerrahi tedaviye başvurmak gerekir.