Kaş Kaldırma
Kaş kaldırma ameliyatı, daha çekici bakışlara sahip olmayı sağlar. Alın bölgesi ve kaş çevresi ilk yaşlanma belirtilerinin görüldüğü yerlerden biridir. Kaşlarınızın düşüklüğünden dolayı yaşlı görünüyorsanız, yüzünüzdeki bu yorgun görünümden kaş kaldırma operasyonu sayesinde kurtulabilir; daha dinamik ve genç bir görüntüye kavuşabilirsiniz.
Bu işlem genellikle 30-60 yaş arası bireylerde gerçekleştirilir. Gözle görülür yaşlanma belirtilerinin azalmasında etkin rol oynayan kaş kaldırma ameliyatı; klasik, temporal ve endoskopik kaş kaldırma gibi yöntemlerle uygulanır. Öte yandan tedavide ulthera, ip, dolgu ve botoks gibi tekniklerden de yararlanılır. Daha pürüzsüz bir yüz görnümü sağlamak için kaş kaldırma operasyonuyla beraber yüz germe ameliyatı da önerilebilir.
Kaş Kaldırma Ameliyatı Nedir?
Kaşların düşük pozisyonunu düzeltmek amacıyla uygulanan bir estetik işlem olup ‘alın kaldırma’ diye de bilinir. Aşırı sarkan deri bu operasyonla çıkarılır ve altta bulunan kasların onarımı yapılır. Böylece göz kapaklarında, alın ve kaş bölgesinde fark edilir bir değişim gerçekleşir.
Alın kırışıklıkları giderilir ve kişi yüz ifadesini bozan çatık kaş görünümünden kurtarılır.
Kaş Kaldırma Ameliyatı Avantajları
Alın bölgenizdeki kırışıklıklardan şikâyetçiyseniz, kaşlarınızın düşüklüğü nedeniyle göz kapaklarınızda torba görünümü mevcut ise bu şikâyetlerinizden kaş kaldırma ameliyatı sayesinde kurtulabilirsiniz. Ayrıca bu ameliyat, üst göz kapaklarındaki fazla deriyi de azaltır.
Kaş bölgesindeki kırışıklıklar hafifler. Sarkık, ağır göz kapaklarının yol açtığı yorgun görünüm ortadan kaldırılır.
Kaş Kaldırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Uygulanacak yöntem kişinin kaş ve yüz yapısına göre değişir. Kullanılan cerrahi teknikler şunlardır:
- Temporal kaş kaldırma: Kesi, saçlı derinin içinde yapılır. Yaklaşık 2,5 cm olarak yapılan bu kesi ile üst göz kapağı ve kaşlar yukarı kaldırılır. Şakak bölgesinde oluşan düşme tedavi edilir. Operasyon takriben 1 saat sürer. Kesi yeri kendi kendine eriyen dikişlerle kapatılır. İz dışarıdan belli olmaz çünkü saç derisinde gizlenir. Bu ameliyat Temporal Lift olarak da bilinir.
- Direkt Kaş Kaldırma: Kaşın birkaç cm üzerine bir kesi atılarak gerçekleştirilir. kaş kemerinin üstündeki cilt çıkarılır. Daha çok ileri yaştaki hastalarda tercih edilir.
- Endoskopik Kaş kaldırma: Saç çizgisinde küçük bir kesi yapılır ve ışıklı optik alet (endoskop) kullanılır. İşlemin ardından yara izi kalmaz, şişlik ve morarma minimal düzeydedir.
- Biplane kaş kaldırma: Endoskopik ve geleneksel kaş kaldırma yöntemlerinin birleştirildiği bir operasyondur.
Ameliyatsız Kaş Kaldırma
Bu yöntemlerin etkisi sınırlıdır. Kalıcılık vaad etmeyen bu teknikler, belli bir süre sonra tekrar uygulama yapılmasını gerektirebilir.
- Botoks ile Kaş Kaldırma: Kaşın uç kısmını yukarı kaldırmak ve kaş çatıklığını düzeltmek için uygulanabilir. Tedavinin etkisi 6 ay devam eder. Bundan sonra kaşlar eski pozisyonuna geri döner. Öte yandan botoks işlemi kaz ayaklarında da açılma meydana getirir.
- Dolgu ile Kaş Kaldırma: Yaşın ilerlemesine bağlı olarak kemik dokuda kayıplar meydana gelir. Şakak bölgesindeki yağ dokularda bir miktar erime olur. Bu da kaş pozisyonunu aşağı doğru çeker. Dolgu yönteminde kaş üzerindeki kemik dokuya 1cc dolgu uygulaması yapılır ve kaş böylece yukarı kaldırılır. Bu yöntemin etkinliği ise 12-18 ay arasında değişir.
- İple Kaş Kaldırma: Geçici veya kalıcı tırtıklı iplerle yapılır. Etkisini 1-2 yıl sürdürür. Kesi olmadığı için şişlik ve ödem oluşturmayan, iz bırakmayan bir operasyondur. İki çift sağa, iki çift sola olmak üzere toplamda 4 çift ip kullanılarak uygulanır. İşlem sonrasında bandaj ve pansuman ihtiyacı yoktur, kişi hemen günlük yaşantısına dönüş yapabilir. 10-15 dk içinde tamamlanan bu operasyon ciltteki ince çizgileri yok eder. Cilde canlılık kazandırır, uyuşukluk meydana getirmez. Bu yöntemde kalıcı silikon (spring thread) iplerden, PDO iplerden veya Fransız askı iplerinden yararlanılır.
Kaş Kaldırma Ameliyatı Sonrası
Kesi yerlerinde bulunan dikişler kendiliğinden eriyeceği için dikiş alma işlemi yapılmaz. Hastalar çoğunlukla operasyondan sonra fazla ağrı hissetmezler. Alında hafif bir gerginlik ve rahatsızlık hissi normal kabul edilir.
Morarma ve şişme olabilir fakat 1. Haftadan sonra bunlar azalmaya başlayacak, 2. Haftadan sonra neredeyse hiç kalmayacaktır.
Ameliyattan sonra hastane içine veya evde hafif yürüyüş yapılabilir. Buz kompresi uygulamanız tavsiye edilir. 1-2 gün geçtikten sonra duş alabilirsiniz. Yatarken başınızı biraz yüksekte tutmanız önerilir.
Operasyondan 1 hafta sonra işinize dönebilirsiniz. Fakat ağır aktivite gerektiren yorucu işlerden kaçınmalısınız. Makyaj yaparak o bölgeyi kamufle edebilirsiniz.
Ağrınız olursa bunu hafif bir ağrı kesiciyle kontrol altına alabilirsiniz. 2-4 hafta sonra yavaş yavaş egzersiz yapmaya başlayabilirsiniz.
Kaş Kaldırma Ameliyatı Yan Etkileri
Kısa süreli yan etkilerle karşılaşılabilir. Örneğin kesi yapılan bölgede geçici uyuşukluk gözlemlenebilir. Göz kapaklarında ve yanaklarda morarma, şişlik olabilir. Kafa derisinde kaşıntı ve uyuşma görülebilir.
Kaş Kaldırma Ameliyatı Kalıcı mı?
Operasyonun etkisi uzun yıllar devam eder. Fakat hiçbir şeyin yaşlanma sürecini durduramayacağı unutulmamalıdır. Zamanla alın dokuları - yerçekiminin de etkisiyle - yaşlanmaya başlayacaktır. Dolayısıyla kırışıklık oluşması kaçınılmaz bir durumdur.