Popo Protez
Popo protezi, bir implant çeşididir ve poposunun küçük olmasından muzdarip kişiler tarafından tercih edilir. ‘gluteus’ diye bilinen, kaba eti meydana getiren kasların yeterince gelişmemesi poponun düz olmasına yol açar. Bu kişilerin poposunda arkaya doğru bir çıkıntı olmaz. Bunun sonucunda kişi pantolon giydiği zaman arkası boş kalır ve bu da kötü bir görüntü oluşturur.
İşte popo protez yöntemi bu görüntüyü ortadan kaldırır. Popo bölgesinin şekillendirilmesinde ve büyütülmesinde kullanılan bu yöntemin etkisi kalıcıdır.
Popo Protezi Özellikleri
Kalça büyütme estetiği için tercih edilen ilk yöntem vücudun göbek, bel veya sırt gibi bölgelerinden yağ alınarak kalçaya enjekte edilmesidir. Fakat kişinin vücudunda bu ameliyat için yeteri kadar yağ yoksa silikonlu popo protezi devreye girer.
İmplant popoda bulunan kasların arkasına veya içerisine yerleştirilir. Böylece bu bölgeye daha dolgun, arkaya çıkıntılı bir görünüm kazandırılır. Klasik yöntemde protez, büyük gluteal kasın alt tarafına konulur. Bu bölgenin büyütülmesi amacıyla kullanılan protezler işlev bakımından meme protezleriyle benzerlik gösterir.
Fakat popo protezi yumuşak bir yapıya sahip değildir. Kıvam olarak ‘very cohesive silicone gel’ denilen sert kıvamlı bir jelden elde edilir.
Bu protezler oldukça serttir ve bu nedenle içerisindeki maddenin dışarı sızması, protezin patlaması gibi bir risk söz konusu değildir. Protezler sert olduğu halde kalçada hissedilmez ve rahatsızlık vermez.
Hem kadınlarda, hem de erkeklerde uygulanabilen popo protezi ameliyatı, genel anestezi altında yapılır. Poponun iki kısmı arasından gerçekleştirilir ve iz bırakır. Ancak bu iz dışarıdan belli olmaz.
Estetik popo protezleri kalçada büyüme sağlar fakat şekli düzeltmez. Bunun için Brezilya usulü kalça kaldırma estetiğine ihtiyaç vardır. Öte yandan kalça büyütme için yağ enjeksiyonu da kullanılabilir ancak bu yöntem b kadar etkili değildir.
Popo Protez Çeşitleri
Meme protezlerinde olduğu gibi bu protezler de yuvarlak ve anatomik şekilli olanları vardır. Yuvarlak protezlerin hacmi genellikle 140-300 cc. Arasıdır. Anatomik protezlerde ise bu oran 150-480 cc. Civarındadır. Çoğu zaman 200-250 cc'lik protezler tercih edilir.
Popo protez tipleri arasında yüzeyi pütürlü ve düz olanlar da mevcuttur. İmplantlar bazı firmalar tarafından non-steril olarak temin edilir. Bu durumda operasyon öncesi mutlaka steril edilmeleri gerekecektir.
İmplantlar simetrik olmalıdır. Bir bölgeye protez yerleştirildikten ve kesi onarımı yapıldıktan sonra öteki tarafa da protez konur. Bu sırada, ilk tarafa uygulanan protezin simetriği olacak biçimde yerleştirilmesine özen gösterilmelidir.
Anatomik implant tercih edilecekse ayrıca protezin şekli de büyük önem taşır. Bu tür implantlar oblik yerleştirilerek en çıkıntılı yerlerin mons venere denilen anatomik seviyede olması sağlanır. İmplant yerleştirme işleminin yapıldığı kesi hattının minimum 3 kat dikişle kapatılması ve sıkı bir bandaj uygulanması lâzımdır.
Diğer taraftan popo protez ameliyatı, kalçaya yapılacak liposuction ile beraber gerçekleştirilebilir. Arkadaki diğer kısımlara da Liposuction uygulanabilir.
Popo Protezi Nasıl Uygulanır?
Hasta önce çıplak olarak bir sandalyeye veya tabureye oturtulur. Vücut ağırlığını taşıyan bölüm bir kalemle çizilip işaretlenir. Bu hattın altında bulunan kısım pek çok damar ve sinir içerir. Oturduğumuz zaman vücudumuzun ağırlığı bu kısma biner. O yüzden buraya protez konulmamalıdır.
Protez, bu hattın üzerindeki kısma yerleştirilir. Kuyruk sokumu yani koksiks bölgesinde tek bir kesi (insizyondan) yapılır. Bu kesiden girilir ve büyük gluteal kasın altında bir boşluk açılır. Protez, ‘Robles'ın planı’ adı verilen bu boşluğa yerleştirilecektir.
İşlem gluteal bölgenin üzerindeki kısma uygulanacağından dolayı büyük damarlara ve sinirlere zarar vermez. Öte yandan protez bu kasın altına değil içine de yerleştirilebilir.
Kalçanın alt kısmı ‘muz hattı’ olarak bilinir. Protezlerin işte bu kısımdan da yerleştirilmesi mümkündür. Fakat bu noktadan girildiği zaman sinir ve damarların yaralanma ihtimâli vardır. Üstelik bu ikinci yöntem belirgin bir iz bırakır.
Ameliyatın süresi ortalama 1-2 saattir. Kalçanın orta bölümünde bir iz kalsa da bu dikiş izi dışarıdan görülmez.
Ameliyat sonrası dikişlerin alınmasına gerek yoktur. Çünkü kendi kendine eriyen dikişler kullanılır.
Popo Protez Ameliyatı Sonrası
- Operasyondan sonraki ilk 3-4 gün boyunca sağ ya da sol tarafınıza yatarak uyumanız önerilir. Genellikle üçüncü veya dördüncü günde hasta kontrole çağrılır ve bu aşamada ilk pansuman değiştirilir.
- Bunun ardından hasta yavaş yavaş artık normal oturmaya başlayabilir. Çoğunlukla 1 haftanın sonunda hasta eskisi gibi normal oturur hâle gelir.
- İmplantla popo büyütme yaptıran kişilerin kalçadan iğne yaptırması tavsiye edilmez. Buradan yapılacak iğnelerin implantı delme riski vardır. Aynı zamanda enjekte edilecek ilaç implant içerisine verilirse bu iğne hastaya herhangi bir yarar sağlamaz. Kas içi iğne olması gereken hastalar bunu omzundan veya bacağından yaptırabilir.
- Popo protezi her iki kaba et arasından yapıldığı için dikiş hattı orta kısımda yer alır. Bundan dolayı dikişlerin kaynama sürecinde (özellikle ilk 1 hafta) tuvalete otururken dikkatli olmak gerekir. Taharet musluğunun dikiş hattına çarpmaması için temkinli davranılmalıdır.
- Bir ay kadar bisiklete binme, koşma, spor ve jimnastik gibi ağır fiziksel aktivitelerde bulunmak yasaktır.
- Enfeksiyon riskine karşı bir müddet antibiyotik kullanmanız istenebilir.
- İlk günlerde otururken ve yürürken biraz zorlanmanız muhtemeldir. Bu dönemde hafif yürüyüşler yapmayı ihmâl etmemelisiniz. Düzenli olarak gerçekleştireceğiniz bu kısa yürüyüşler protez ile popo kaslarının birbirine daha kolay uyum sağlamasına yardım eder. Zaten ilk hafta sonunda rahatlıkla oturmanız ve yürümeniz mümkündür.
- Protez konulan bölgedeki kaslar gevşedikçe şikâyetleriiz hafifleyecektir. Bu süreç birkaç ay alabilir.
- Protez yerinden kayabilir ve konumu değişebilir. Fakat bu, çok nadir görülen bir komplikasyondur. Popo protezi ameliyatı doğru teknikle yapılırsa böyle bir risk kalmaz.