Lipomatik
Lipomatik uygulaması vücutta yağ kaybı sağlamak için yapılan bir operasyondur. Kısaca ‘yağ aldırma’ olarak tanımlanır. Ameliyatta kullanılan cihaza ‘lipomatik’ adı verildiği için tedavi yöntemi de böyle isimlendirilir.
Operasyon sırasında FDA onaylı bir cihazdan yararlanılır. Ameliyat vücutta incelme sağlar, vücudu yeniden şekillendirir. Ayrıca Lipomatik yöntemiyle bir bölgeden birkaç bölgeye yağ aktarmak mümkün olur.
Yağ miktarını ve doku hasarını azaltan bu yöntem; bölgesel olarak zayıflamaya yardımcı olur, diyet ve egzersize dirençli yağ birikintilerinden kurtarır.
Abdominal plastik cerrahi, meme büyütme gibi prosedürlerle beraber tercih edilebilir.
Lipomatik Nedir?
Liposuction işleminin en modern ve gelişmiş versiyonu Lipomatik olarak adlandırılır. İnfrasonic Tickle Liposuction uygulaması diye de bilinir. Vücutta yüksek hacimli yağ alımı sağlar.
Vakumla yağ alma işlemi olan bu uygulama yaklaşık 1 saat sürer. Yağları vakumlamak ve böylece vücuttan uzaklaştırmak için titreşimli kanüller kullanılır. Fazlalık yağları vücuttan uzaklaştırır ve kişiyi estetik açısından daha iyi bir görünüme kavuşturur. Farklı bölgelerde yapılması mümkün olmakla birlikte genellikle popo yüzeyinde ve kol sarkması probleminde tercih edilir. Yağların homojen bir şekilde alınmasını sağlar.
Fakat Lipomatik bir kilo verme yöntemi değildir. Yalnızca vücut konturunu düzeltir, obezite tedavisi olarak değerlendirilemez.
Lipomatik Kimlere Uygulanır?
Kişinin bu ameliyatı olabilmesi için vücut kitle indeksi 30’dan düşük olmalıdır. Bu kriteri karşılayan ve vücut şekillendirme talep eden herkes Lipomatik ameliyatı olabilir.
Fakat 60 yaş üzeri bireylere uygulama yapılmaz. 18 yaşından küçük olanlara, hamilelere ve emzirme dönemindeki kadınlara da uygulanması sakıncalıdır.
Lipomatik Hangi Bölgelere Uygulanır?
Bu operasyon egzersiz ve diyet ile gitmeyen inatçı yağların olduğu tüm bölgelere uygulanabilir. Çene altı, bel üstü, üst kollar, bacak altı, diz içi ve sırt bölgesine de yapılabilir.
Vücutta sıkılaşma sağlayan bu yöntemde yağlı dokular vücuttan arındırılır, deri ve kas dokularının arası boşaltılır. Böylelikle kas ve deri yapıları bir araya getirilir. Vücuda daha esnek bir görünüm kazandırılır ve elastikiyet düzeyi artırılır.
Orantısız bir biçimde yayılım gösteren yağlar giderilir ve kişi sağlıklı, fit bir görünüm kazanır.
Lipomatik Ameliyatı Öncesi
Ameliyattan 2 hafta önce sigara kullanımına son verilmelidir. Herhangi bir ilaca alerjiniz varsa bunu doktorunuzla paylaşmanız gerekir. Ameliyata hazırlık sürecinde ve operasyondan sonra tuz alımı azaltılmalıdır.
Yine operasyona 2 hafta kala ağrı kesici, kan sulandırıcı, vitamin ve bitkisel takviyelerin bırakılması önerilir. Bu konuda hekiminizin talimatlarına göre hareket etmelisiniz.
Lipomatik Nasıl Yapılır?
İşlem öncesinde doktorunuz sizi muayene eder ve yağ alımının hangi bölgelerde gerçekleştirileceğini belirler. Bu uygulama, seçilen bölgenin büyüklüğü doğrultusunda lokal veya genel anestezi ya da sedasyon altında yapılır. Lazer Liposuction-Vaser Liposuction yöntemleri gibi hızlı ve ağrısız bir işlemdir.
Operasyon sırasında titreşimli kanüller vasıtasıyla küçük delikler açılır. Yağ alımı bu delikler aracılığıyla gerçekleştirilir. Deri altına titreşimli kanüllerle girilerek yağlar bu şekilde parçalanır. Yağ dokusu bu borular ile tahrip edilir. Daha sonra, zarar görmüş yağ hücreleri yine kanüller yardımıyla emilip vücut dışına alınır.
Aynı anda birkaç bölge için operasyon yapılabilir. Vakumlama işlemiyle yağlar çekildikten sonra ameliyat tamamlanır ve kişi aynı gün taburcu edilir. İyileşme süreci ağrılı geçmez.
Lipomatik Ameliyatı Sonrası
Hastanede yatış süresi çoğunlukla 1 gündür. Ameliyattan sonra 2 hafta boyunca korse kullanmanız istenir. Bu, işlemin gerçekleştirildiği bölgede fazla ödem oluşmasını engeller ve derinin sıkılaşmasına yardım eder.
İşinize ne zaman döneceğiniz, iyileşme hızınıza bağlıdır. Bu durum hastadan hastaya değiştiği için net bir süre bildirmemiz sağlıklı olmayacaktır. Ancak hastaların genelde yaklaşık 5 gün sonra iş hayatına dönebildiği söylenebilir.
Lipomatik ve Liposuction Arasındaki Fark Nedir?
Lipo kelimesinin İngilizce dilindeki karşılığı ‘yağ dokusu’ şeklindedir. Sculptre kelimesinin anlamı ise ‘yapı’ ve ‘iskelet’ demektir. Liposuction, yağ kütlelerini şekillendirmek ve istenilen bölgelere dağıtmak için uygulanır.
Lipomatik yöntemi hastayı fazlalık yağ dokusundan kurtarır. Bu operasyonu geçiren kişilerin yağ dokusu büyük oranda azalır ve bölgesel yağ kaybı yaşanır.
Bölgesel kırışıklık, sarkma ve yaşlanma belirtilerini de ortadan kaldıran bu operasyon selülitlerin tedavisinde de etkilidir.
Öte yandan Lipomatik yöntemi, yalnızca istenmeyen yağ dokularını hedefleyebilir. Böylelikle damar yapıları, kas ve kan hücreleri, sağlıklı dokular zarar görmez.
Hastanın estetik kaygılarını giderir, daha mutlu ve özgüvenli bir yaşam sürmesine katkıda bulunur.
Lipomatik Yan Etkileri
Ameliyatın ardından bazı yan etkiler görülebilir. Fakat bunlar geçicidir ve kısa süre içinde kendiliğinden kaybolacaktır. Örneğin ödem, morarma, uyuşukluk gibi şikâyetler bunlardandır. Ancak bu yan etkilerle nadiren karşılaşılır.
Bazı hastalarda sinir hasarı, organlarda yaralanma, anestezi riskleri, enfeksiyon, kanama, tromboemboli gibi durumlar söz konusu olabilir. Bazen de operasyondan sonra engebeli veya dalgalı cilt görünümüne, kontur düzensizliklerine rastlanır. Alerjik reaksiyon ve pulmoner emboli gibi semptomlar da yaşanması muhtemel problemler arasındadır. Bunlar son derece düşük riskler olup genel itibariyle bu ameliyat güvenli bir tedavi yöntemidir.