Saç Ekimi
Saç ekimi; saçlarda seyrelme, kellik, yanık, erkek tipi saç dökülmesi ve benzeri sorunlara kalıcı ve etkili bir çözümdür. Hormonal bozukluklar, çevresel faktörler, hastalıklar, trafik kazası ve benzeri sebepler saç kaybına yol açabilir. İşte saç ekimi, tüm bu nedenlerle gerçekleşen saç kayıplarını tedavi eder.
Saç Ekiminde Donör Nedir?
Verici bölge olarak tanımlanan donör alanı, saç ekimi sırasında kullanılacak kıl köklerinin toplandığı yerdir. Ekim işlemini gerçekleştirebilmek için ihtiyaç duyulan greftler nereden alınacaksa, donör bölge orasıdır.
Saç ekiminden elde edilecek başarı donör bölgenin yoğunluğu ve kalitesiyle doğru orantılıdır. Alınan greftler yeterli sayıda ve yoğunlukta değilse, istenilen sonuca ulaşmak mümkün olmayacaktır.
Donör bölge belirlenirken dökülme derecesine, kılların yapısına, kaç greft gerektiğine bakılır. Seçilen donör bölge zayıfsa, greft ihtiyacını karşılamaya kâfi gelmeyecekse buradan kök alınması oraya zarar verebilir. Bu da estetik açıdan kötü bir görünüm meydana getirir.
Greft alımı yapılırken etraftaki saç köklerine zarar vermemek önemlidir. Gereğinden çok saç kökü almak, dökülme ve kelleşme gibi sorunları beraberinde getirir.
Saç ekimi için donör bölge yoğunluğu ölçülürken santimetrekare başına düşen saç kökü sayısı dikkate alınır. Yoğunluğu belirlemenin en pratik yöntemi saç analizi yapmaktır. Yetişkin bir kişide saç yoğunluğu takriben cm2 başına 250-300 civarıdır.
Donör bölgeden saç kökleri toplandıktan sonra o kısma pansuman yapılır. Antibiyotik içerikli pomatlar ve steril gazlı bezler yardımıyla enfeksiyon riski azaltılır.
Saç Ekimi Nasıl Yapılır?
Önce kişinin saç analizi yapılır. Saç seyrekliğinin veya saç dökülmesinin hangi alanlarda ve hangi boyutta olduğu belirlenir. Ardından greft alımının hangi bölgeden gerçekleştirileceğine karar verilir. Donör bölge olarak çoğu zaman ense kısmı tercih edilir. Fakat kol, bacak, göğüs, sırt ve çene altındaki kıllardan da yararlanılır.
Verici alandan toplanan köklerin saç dökülmesine yol açan hormonlara karşı direnci çok yüksektir. Bunlar dökülmeye yol açan hormonlardan etkilenmez. Bu yüzden ekimi yapılan kökler yeniden dökülmez.
Saç ekiminin nasıl yapılacağı uygulanan yöntem doğrultusunda değişir. En çok kullanılan saç ekim yöntemleri şöyle sıralanabilir:
Fue yöntemi ile saç ekimi
Fue saç ekim yöntemi sırasında 0,7-1 mm’lik mikromotor uçlardan faydanalır. Saç kökleri bunlarla toplanarak hedef bölgeye teker teker nakledilir. İşlem esnasında kesi uygulanmaz.
FUT Yöntemi ile Saç Ekimi
Kökler donör bölgeden şeritler hâlinde çıkarılarak mikroskop altında birbirinden ayrıştırılır. Greftler nereye ekilecekse, oraya küçük kanallar açılarak kökler buraya birer birer yerleştirilir. İşlem lokal anestezi altında uygulanır. Bu nedenle hasta acı duymaz. Bir seans yaklaşık 4-8 saat sürer.
DHI Yöntemiyle Saç Ekimi
Bu yöntemin açılımı ‘doğrudan saç ekimi’ şeklindedir. CHOİ denilen medikal kalem vasıtasıyla gerçekleştirilir. Greftler donör bölgeden toplanıp nakledilecek yere direkt ekilir. Cilt üzerinde herhangi bir kesi yapılmaz veya kanal açılmaz.
DHI saç ekim yöntemi, kköklerin daha sık bir biçimde ekilmesine olanak tanır. Bu yöntemde sağlıklı dokuların hasar görmesi önlenir. Greftler alınır alınmaz bekletilmeden yerleştirilir. Bu da, saç köklerinin gücünü kaybetmesini engeller ve daha iyi tutmasını sağlar.
Kısmî saç dökülmesi olanlarda da güvenle tercih edilen bir yöntemdir. Kanama ihtimâli az olduğu için, yüksek kanama riski olan hastalarda bile uygulanabilir.
Saç Ekimi Avantajları
Saç dökülmesi probleminden kalıcı olarak kurtarır.
Saçlarda seyrelme ve kellik gibi sorunları ortadan kaldırarak kişiyi gür, sağlıklı saçlara kavuşturur. Tabii ki yeni saçların tam olarak çıkması 1 yıllık bir süreç gerektirir.
Saç dökülmesi tedavisinde çeşitli losyonlardan, ilaçlardan ve lazer cihazlarından yardım alınır. Fakat bunların her biri potansiyel yan etkiler barındırır. Örneğin lazerin kan damarlarına zarar verme ihtimâli vardır. Hâkezâ ilaçların da birtakım yan etkileri söz konusudur.
Zaten hamilelerin ve belirli yaş gruplarının saç dökülmesinden dolayı ilaç kullanmaları doğru değildir. Üstelik bunların faydasını görmek için uzun süreli kullanıma ihtiyaç vardır. Oysa, saç ekimi işleminde bu tür riskler yoktur. Kolayca uygulanır. Kişinin günlük yaşamına dönmesini engellemez. Hekim önerisiyle yaşlılar ve gebelik döneminde olanlar da saç ekimi yaptırabilir.
Saç Ekiminden Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
İlk yıkama, operasyondan 2-3 gün sonra klinikte veya saç ekiminin yapıldığı hastanede gerçekleştirilecektir. Bundan sonra doktorunuz saçlarınızı nasıl yıkayacağınızı bildirecek, kullanmanız için özel bir şampuan reçete edecektir. Size önerilen ürünler dışında farklı bir şey kullanmamaya özen göstermelisiniz.
Saç derinizi güneşten korumalı, ilk birkaç hafta ağır sporlardan uzak durmalısınız. İyileşme sürecinin daha hızlı ilerlemesi için sağlıklı ve dengeli beslenmeyi ihmâl etmemelisiniz.
Başlangıçta saçlarınızın döküldüğünü gözlemleyeceksiniz. Buna ‘şok dökülme’ adı verilir. Normal ve geçici bir durumdur. Saçlar birkaç ay içinde çıkmaya başlayacak ve yaklaşık 9-12 ay içerisinde de %90 oranında tamamlanmış olacaktır.
Pullanma, kaşıntı, kızarıklık ve ufak yaralar oluşması da normal kabul edilir. Bu süreçte mümkün olduğunca o bölgeyi kaşımamaya çalışmalısınız.
Hafif egzersizler yapabilirsiniz. Yeterli uyumak ve stresten uzak durmak da çabuk iyileşmenize destek olacaktır.