Meme Protez
Meme protez ve dikleştirme kombine olarak uygulanabilen operasyonlardır. Memede sarkma ve gevşeme problemi yaşayan kişilere uygulanır. Göğüs duvarı ile meme dokusu birbirine bir kemik ile bağlı olmadığı için derinin gevşemesi göğüste sarkma meydana getirir. Bu sarkma ileri yaştaki veya kilolu hastalarda daha belirgindir. Meme dokusu zamanla daha da aşağı inecektir. Kişiye son derece rahatsızlık veren bu durum meme protez ve dikleştirme ameliyatı ile ortadan kaldırılır.
Kilo alıp-verme, hamilelik, emzirme, yerçekimi ve yaşın ilerlemesi gibi faktörlere bağlı olarak meme dokusu aşağı doğru sarkar. Operasyonda sarkık meme dokusu asılır ve bazen meme başı yukarı taşınır. Daha gergin bir görünüm sağlamak için bir miktar deri çıkarılır.
Meme Protez ve Dikleştirme Ameliyatı Neden Yapılır?
Kadınların en hassas olduğu estetik problemlerin başında memedeki deformasyon, gevşeme ve sarkma gelir. Kas barındırmayan, süt ve yağ bezlerinden meydana gelen meme dokusu zamanla eski dik ve diri görünümünü kaybeder. Memelerin derisi bollaşır veya içi boşalır. Meydana gelen görüntü kadınları estetik bakımdan huzursuz eder.
Bunun çözümü meme protez ve dikleştirme ameliyatı ile sağlanır. Henüz sarkma oluşmamış memede meme başı, meme altı katlantı çizgisinin üstünde yer alır. Hafif dereceli sarkmalarda ise bu, meme altı katlantı seviyesine gelir. Daha ileri boyuttaki sarkmalarda meme başı bu çizginin altına iner.
Meme Protez ve Dikleştirme Ameliyatı Öncesi
Operasyondan önce hasta ayakta muayene edilir. Meme bezi miktarı ve meme başının yeri ölçülür. Hastanın beklentileri değerlendirilerek uygun ameliyat yöntemine karar verilir. Hafif derecede bir sarkma mevcutsa mee bezi altına yerleştirilen silikon meme protezi, memenin daha dik ve dolgun görünmesini sağlar. Bu aşamada yağ enjeksiyonu da yapılabilir.
Silikon istemeyenlerde meme büyütme yağ enjeksiyonu ile gerçekleştirilebilir. Fakat bu, meme dikleştirme sırasında yapılmaz. İlk olarak meme dikleştirme uygulanır. 6 ay geçtikten sonra memeye yağ yapılır ve böylece memenin büyümesi sağlanır.
Meme Protez ve Dikleştirme Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Plastik cerrah, hastayı iki aşamada ayrıntılı olarak değerlendirir. Kişide yeteri kadar meme dokusu varsa dikleştirme için yalnızca bu dokular kullanılır. Fakat hastadaki dokuların yetmeyeceği tespit edildiyse memeye daha dik ve dolgun şekil vermek için bir silikon kullanılır. Bu noktada hasta beklentileri de önem taşır.
Anestezi konsültasyonunun ardından planlama sürecine geçilir. Çizimler yapılıp fotoğraflar çekilerek buna göre bir yol haritası oluşturulur. Ameliyattan sonra kişi bazen aynı gün taburcu edilir, bazen bir gece hastanede kalması gerekebilir. 1 hafta sonra yeniden kontrole gelmesi istenir.
Meme dikleştirme ameliyatı sayesinde daha dolgun ve dik göğüslere sahip olan kadınlar kendilerini mutlu edecek bir imaja kavuşur. Bu, kişinin özgüveni ve psikolojik durumu açısından da önemlidir.
Operasyon 2-4 saat sürer. Genel anestezi altında gerçekleştirilen bu ameliyat kronik rahatsızlığı olan kişiler için risk oluşturabilir. Çünkü bu tür hastalarda dikişlerin atması, kanama ve dokularda kan birikmesi gibi problemler meydana gelebilir.
Memelerde sarkma probleminin tek çözümü ameliyattır. Masajlar, çeşitli cihazlar ve kremler memelerdeki sarkıklık sorununa çözüm olmaz.
Yukarıda da bildirildiği üzere bu operasyon sadece genel anestezi altında gerçekleştirilir. Bazı türlerinde göğüs büyütme ameliyatıyla yapılırken, bazı durumlarda da meme küçültme operasyonuyla uygulanır. Tek başına yapılması da mümkündür.
Ameliyat süresinin 2-4 saat arasında değiştiğini bildirmiştik. Bu, kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Hafif meme sarkması olan kişilerde silikon protez kullanılarak bu sarkma ortadan kaldırılır.
Meme sarkıklığının ileri boyutta olduğu hastalara ise meme küçültme operasyonuna benzer bir işlem uygulanır. Amaç sadece memelerin dikleşmesini sağlamak olduğu için meme bezi küçültme ameliyatı yapılmaz.
Meme bezi yetersiz ise, memenin altına konulacak silikon protez memenin dikleşmesini sağlar. Bu işlem deride bolluk meydana gelmesine yol açar. Deride oluşan bolluğu gidermek için fazla deri toparlanır.
Ağır hastalığı olanlar bu ameliyat için uygun bir aday değildir. Kolesterol ve şeker gibi sağlık sorunları bulunanlarda meme protez ve dikleştirme ameliyatı daha risklidir.
Meme Protez ve Dikleştirme Ameliyatı Sonrası
Operasyonun ardından buz kompres tedavisi uygulanır. Kişinin bir müddet sporcu sütyeni giymesi gerekir. Dikişlerin üzerine ince bantlar yapıştırılır. Bundan başka pansumana gerek yoktur.
Operasyon tamamlanınca meme bölgesine drenler yerleştirilir. Ameliyattan 1 veya 2 gün sonra bu drenler çekilir. Kişi, 5 gün sonra duş almaya başlayabilir. Kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığı için dikişlerin alınmasına ihtiyaç duyulmaz. Dikişlerin düşmesi 2-3 haftayı bulur.
Sporcu sütyeni 4 hafta boyunca kullanılmalıdır. Bu, hastanın daha güvende hissetmesini sağlar ve ağrı algısını azaltır. Memelerde ödem oluşması normal kabul edilir. Bunlar giderek azalır ve meme kısa 8-10 hafta gibi bir yeni şeklini alır.
Meme Protez ve Dikleştirme Estetiği Sonrası Emzirilebilir mi?
Bu sorunun cevabı memenin sarkıklık derecesine ve ameliyatta hangi yöntemin kullanıldığına göre değişir. Fakat bu tür ameliyatlarda genellikle emzirme fonksiyonuna zarar gelmez.
Bu arada operasyondan sonra yaşanacak majör kilo değişimi veya hamilelik memelerde yeniden sarkma oluşmasına yol açabilir. Bundan dolayı ameliyatın, bazal vücut ağırlığında dalgalanma olmayan ve artık gebelik düşünmeyen hastalarda tercih edilmesi daha doğrudur.